Ons zorgaanbod

Wat wij voor u kunnen doen

Enkele van onze diensten

Wij behandelen uw dier met de beste zorg

Wanneer uw dier zich niet helemaal lekker voelt, pijn heeft of indien u advies wilt inwinnen over de verzorging en voeding van uw huisdier kan u langskomen op consultatie. Ook als uw dier niet ziek is kan u op consult komen voor een algemene check-up, de nodige vaccinaties, controle van uw nieuwe pup of kitten, een anti-parasitaire behandeling, chippen en zoveel meer…

Iedere dag van de week en ook op zaterdagvoormiddag kan u langskomen met uw huisdier tijdens de vrije consultaties. Wanneer u lange wachttijden wil vermijden, de drukte van de wachtzaal niet ziet zitten of een ander moment op de dag u gewoon beter uitkomt dan kan er gerust een afspraak worden gemaakt.

Voor een huisdier op leeftijd kan een senioren-screening worden uitgevoerd, dit om eventuele gezondheidsproblemen tijdig op te merken en zo nodig te behandelen. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen!

In onze praktijk maken we gebruik van een digitaal radiografie toestel, hiermee kunnen we opnames maken van het skelet alsook levert een RX opname dikwijls belangrijke informatie op over een probleem in de thorax of het abdomen.

De digitale radiologie maakt gebruik van röntgenstraling. Röntgenstralen zijn  X-stralen die worden omgezet in elektrische lading die op zijn beurt wordt gemeten en omgezet naar een digitaal signaal. Het digitale signaal kan worden weergegeven op een monitor of kan worden afgedrukt op een RX-film.

De digitale radiografie biedt enkele voordelen tov de conventionele radiografie

 1. De hoeveelheid aan straling wordt beduidend minder doordat het systeem een stuk gevoeliger is dan het conventionele systeem. Het blijft wel nodig zich te beschermen tegen de stralen. Het is dus sterk aan te raden dat iedereen, aanwezig in de röntgenruimte, een loden schort draagt.
 2. Bij direct digitale radiologie wordt er geen gebruik gemaakt van chemicaliën voor het ontwikkelen van de opname. Dit is milieutechnisch een zeer goede vooruitgang. Dit scheelt jaarlijks tientallen liters afvoer van chemicaliën uit de praktijk. Ook is het gebruik van röntgenfilms sterk afgenomen, wat ook een positieve invloed heeft op het milieu.
 3. Alle opnames worden vastgesteld in het vieuwing-programma in de computer en in een back-up. Vroeger werden röntgenfoto’s in een speciaal daartoe bestemde ruimte opgeslagen, wat veel plaats in beslag nam. Nu is het veel gemakkelijker gearchiveerde beelden terug op te roepen en te vergelijken met recente opnames.
 4. Het grote voordeel van direct digitale radiologie is de mogelijkheid om de foto op de computer te bewerken. Onze softwarepakketten maken het mogelijk de beeldgrootte, het contrast, de densiteit en de scherpte te manipuleren. Zo kan de foto geschikt gemaakt worden voor voorlichting aan de klant.
 5. De tijd tussen het nemen van de foto en het verschijnen van de opname op het beeldscherm duurt ongeveer 2 seconden. Het ontwikkelen van een conventionele foto duurt ongeveer vijf minuten. Direct Digitale radiologie zorgt er op die manier voor dat veel foto’s in een korte tijdspanne genomen en beoordeeld kunnen worden. Het is duidelijk dat het ontwikkelen van een digitaal beeld een stuk minder arbeidsintensief is dan het ontwikkelen van een conventionele opname.

Radiologie is een niet invasieve onderzoeksmethode die niet pijnlijk is voor het dier. Het is echter wel belangrijk dat het dier stil ligt tijdens de procedure om de kwaliteit van de opname te garanderen. Hierdoor dient veelal een korte sedatie of soms volledige anesthesie te worden toegepast bij opnames van bv. de mond of HD controle.

Tijdens een echografisch onderzoek worden ultrasone geluidsgolven met verschillende frequentie het lichaam van uw huisdier ingestuurd.

Echografie is een niet invasieve manier om de thorax, het abdomen en de inwendige organenen van uw huisdier in beeld te brengen.

De regio die we via echografie willen gaan onderzoeken prepareren we vooraf zodanig dat we een goed te beoordelen beeld krijgen. Eerst gaan we de huid vrijmaken (scheren) en brengen we een laagje gel aan. Deze gel gebruiken we voor een goed sluitend contact tussen de huid en de sonde, want lucht houdt ultrasone geluidsgolven tegen.

Ook haren geven storing op het beeld. Vervolgens plaatsen we de sonde die de geluidsgolven uitstuurt op het lichaam en gaan we het gebied afspeuren. Die geluidssignalen worden, afhankelijk van wat dat geluid allemaal tegenkomt onderweg, meer of minder weerkaatst. Het echotoestel maakt van al deze teruggekaatste signalen een leesbaar beeld, dat vervolgens wordt geïnterpreteerd door onze dierenarts.

Een echografisch onderzoek is niet pijnlijk, hierdoor volstaat het om de hond of kat rustig te houden in ruglig op een speciaal en comfortabel kussen. Indien het dier te nerveus is en dit niet toelaat volstaat een lichte sedatie om dit onderzoek uit te voeren.

Afbeeldingsresultaat voor echografie hond

De ontwikkelingen binnen de medische wereld volgen elkaar snel op. Ook binnen de diergeneeskunde streeft men steeds naar nieuwe, betere en minder invasieve behandelingsmethoden die aan de noden van de patiënt en de verwachtingen van diens baasje kunnen voldoen. Onze praktijk is dan ook trots om u de voordelen van de K-Lasertherapie aan te bieden.

Hoe werkt lasertherapie?

De K-Laser zendt laserlicht uit van verschillende golflengtes met als doel een fotochemische reactie uit te lokken in de cel. Hierbij ontstaan 4 belangrijke fysiologische effecten in het lichaam:

 1. Verhoogde circulatie
 2. Verminderde ontsteking
 3. Pijnreductie
 4. Versnelde weefselheling

Het bloed in het lichaam is het transportmedium die enerzijds zuurstof en nutriënten aanvoert naar de cel en anderzijds lactaat en andere afvalstoffen mee uit het lichaam helpt te verwijderen. Moduleren van de lokale bloedcirculatie ter hoogte van het bestraalde weefsel is één van de belangrijkste werkingsmechanismen van de lasertherapie. De K-Laser maakt hiervoor gebruik van een combinatie van 4 lichtstralen met verschillende golflengte, elk met zijn eigen specifieke functie.

660nm

Het melanine in de huid heeft een hoge affiniteit voor de 660nm golflengte. Dit laserlicht remt de groei van bacteriën en stimuleert de celdeling en groei ter hoogte van de huid. De lasertherapie dankt zijn zeer gunstige effect op de wondheling en de vermindering van littekenweefsel aan de werking van de 660nm.

970nm

De 970nm golflengte heeft een hoge affiniteit voor water. Het lichaam van onze huisdieren bestaat voor 70% uit water, bij bestraling met de laser wordt de watermolecule tot een hoger energieniveau gedreven wat resulteert in warmte die zich op cellulair niveau vertaalt in een stijging van de microcirculatie met een verhoogde aanvoer van zuurstof en nutriënten en versnelde detoxicatie van de getroffen regio.

905nm

De absorptiepiek van hemoglobine ligt op 905nm, deze belangrijke stof is dé transportcarrier van zuurstof in het bloed. Een snellere en verhoogde aanvoer van zuurstof naar het beschadigde weefsel zorgt voor een snellere en efficiëntere genezing.

800nm

ATP is de belangrijkste energiebron voor de cel. De 800nm golflengte brengt de omzetting naar ATP op een hoger niveau waardoor de cel sneller en efficiënter kan functioneren. Hierdoor wordt circulatie, ontsteking en de pijnmechanismen gemoduleerd.

Waarvoor kan lasertherapie worden gebruikt?

 • Acuut trauma met zwelling, pijn en uitgebreide bloeduitstortingen,…
 • Chronische pijn van het bewegingsapparaat bv. arthrose, heupdysplasie, nek en rugklachten,…
 • Problemen met ligamenten, gewrichten of spieren
 • Postoperatief wondzorg
 • Postoperatieve pijnbestrijding
 • Verschillende huidklachten: allergie, hotspot, anale fistels,…
 • Versnelde wondheling en littekenreductie

Behandelingsschema?

Lasertherapie is een niet-invasieve behandelingsmethode waarbij GEEN sedatie of dwang nodig is. Het dier hoeft niet te worden geschoren. De behandeling bestaat erin het pijnlijke of gekwetste gebied lokaal te bestralen met laserlicht in een combinatie van de 4 verschillende golflengtes. De duur per sessie en de periode van de volledige behandeling wordt bepaald door de dierenarts in functie van de indicatie en het gewenste resultaat. Een behandelingsplan is erg dynamisch en kan worden aangepast naargelang de indicatie en de chroniciteit van de aandoening en wordt individueel voor elk dier aangepast.

In onze praktijk maken we gebruik van een GASTROSCOOP. Dit toestel wordt gebruikt om het eerste en eventueel laatste deel van de maagdarmtractus in beeld te brengen. Dit doormiddel van een kleine camera aan de top van een flexibele sonde.

Deze niet invasieve methode zorgt ervoor dat aandoeningen van de keel, slokdarm en maag en einddarm relatief eenvoudig in beeld kunnen worden gebracht waardoor een snelle en accurate diagnose mogelijk wordt.

De patient wordt vooraf goed uitgevast om een maximale beoordeling van de wand van de verschillende organen goed mogelijk te maken. Na voldoende sedatie wordt de patient onder lichte narcose gebracht waardoor deze geen hinder ondervindt van de uitgevoerde ingreep. De patient kan dezelfde dag nog naar huis.

Een endoscopie betekent eigenlijk ‘naar binnen kijken’ en is dus een onderzoek van het ‘inwendige’ waarbij we enerzijds kunnen kijken wat er aan de hand is, we een biopsie kunnen nemen of waarbij we een operatie uit kunnen voeren onder visuele begeleiding.

De endoscoop bestaat uit een flexibele slang met op de top een camera waarmee we in het lichaam kunnen kijken. Bij ons in de praktijk we een video-endoscoop waardoor het mogelijk is om als eigenaar mee te kijken tijdens het onderzoek van uw dier.

Voorafgaand aan de endoscopie krijgt uw huisdier een sedatie of indien nodig een volledige narcose, dit is afhankelijk van de geplande ingreep. Na afloop ervaart uw huisdier zelden pijn of andere ongemakken van de scopie. De beelden kunnen tijdens de scopie worden meegevolgd op de monitor of u kan ze later bekijken met de nodige uitleg.

Contacteer ons voor meer informatie.

Contacteer ons voor meer info.

Contacteer ons voor meer info.

Contacteer ons voor meer info.

Contacteer ons voor meer info.

Het belangrijkste diagnostiche tool in de dermatologie is de microscoop. Wanneer Uw huisdier een huidprobleem heeft kan U bij ons terecht voor een grondige controle van de huid.

We starten steeds met een algemeen onderzoek, daarna bekijken we de huid grondig met het blote oog, dwz macroscopisch om eventuele letsels, ectoparasieten,… te identificeren. Meestal is het nodig de letsels te bemonsteren. Hierbij wordt een huidstaal genomen die dan na kleuring microscopisch kan worden onderzocht.

Wanneer het afkrabsels of afdrukpreparaat geen uitsluitsel kan geven wordt een huidbiopt genomen onder lokale verdoving. De histopatholoog van het labo kan op basis van dit biopt veelal wel aangeven aan welke (huid)aandoening Uw huisdier lijdt.

Onze ervaring leert dat een dermatologische probleem dikwijls frustratie wekt bij zowel dier als eigenaar. Dit komt enerzijds doordat een dergelijke aandoening vaak gepaard gaan met jeuk, onrustig gedrag en slechte vachtgeur, anderzijds zorgt de chroniciteit van een huidaandoening vaak voor het oplopen van de behandelingskosten. Wij trachten steeds te zoeken naar de grond van het probleem om zo te streven naar de meest duurzame oplossing die zowel Uw huisdier als U ten goede komt.

Bij het fokken met honden is het altijd vervelend als het niet gaat zoals gehoopt. Als een teef niet bevrucht blijkt, dus leeg blijft, als de nesten klein blijven of de pups na de geboorte alsnog sterven, is dat een grote teleurstelling voor elke fokker. Een belangrijke mogelijke oorzaak van deze problemen is de besmetting van de teef met het Canine Herpesvirus (CHV). Hoewel niet zo bekend bij hondeneigenaren blijkt maar liefst 40% van de onderzochte Nederlandse honden ooit met het virus in aanraking geweest te zijn. Vaccinatie van de moederhond tegen CHV lijkt betere bevruchtingsresultaten en minder problemen bij puppy’s op te leveren.

Het Canine Herpesvirus (CHV) is een virus dat wereldwijd voorkomt bij honden. In Nederland blijkt ongeveer 40 procent van de onderzochte honden positief*. In België ligt dit aantal wat hoger op ongeveer 46 procent. Het virus veroorzaakt milde verschijnselen bij volwassen dieren, maar kan dodelijk zijn voor pasgeboren en jonge puppy’s. Een eenmaal besmette hond kan zijn leven lang drager van het virus blijven. In tijden van stress (loopsheid, dekking, geboorte) kan het virus de kop opsteken en ziekteverschijnselen veroorzaken. Daarnaast is het virus nogal eens de oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen. Denk daarom bij het niet drachtig worden van een teef, kleine nesten of zwakke pups eens aan de mogelijkheid van besmetting met dit virus.

Symptomen

Puppy’s worden na de geboorte geïnfecteerd door hun besmette moeder. Plotselinge sterfte van de jonge puppy’s, maar ook moeilijk ademen, etterige neusuitvloeiing, schreeuwen of fietsbewegingen, kunnen symptomen zijn van een besmetting met het virus. Bij volwassen honden kunnen blaasjes op de geslachtsorganen of kennelhoestachtige symptomen op een infectie met het herpesvirus wijzen. De ziekte kan echter ook onvruchtbaarheid (‘leeg blijven na een dekking’), kleine nesten of doodgeboren puppy’s veroorzaken. Er bestaat geen effectieve therapie tegen de ziekte. Het virus is niet besmettelijk voor mensen en ook het herpesvirus dat bij mensen voorkomt, levert voor honden geen besmettingsgevaar op.

Bescherming tegen CHV

CHV wordt zeer gemakkelijk van de ene op de andere hond overgedragen: aan elkaar snuffelen of likken kan al een infectie veroorzaken. Het virus zelf is bijzonder lastig aan te tonen, aangezien het zich kan ‘verstoppen’ in het lichaam van de hond. Bij stressvolle situaties, zoals ziekte, maar ook rond de loopsheid of geboorte kan het virus weer actief worden. Goede hygiëne is onontbeerlijk: het virus is gevoelig voor het gros van de desinfecterende middelen. Drachtige teefjes kunnen het beste vanaf drie weken vóór tot vier weken na de bevalling apart van andere honden gehouden worden. In het geval van een vermoedelijke besmetting van puppy’s met de ziekte kan het raadzaam zijn de temperatuur in het kraamhok zo hoog mogelijk te maken. Het virus gedijt namelijk het beste bij koelere temperaturen. Een verhoging van de temperatuur in het nest kan de kans op overleving van de puppy’s vergroten.

Het belang van autopsie

Het is aan te raden altijd bij dode pups ‐hetzij doodgeboren , hetzij gestorven binnen 30 dagen na de geboorte‐ autopsie op deze dieren te laten verrichten. In het geval van het Canine Herpesvirus zal deze aantoonbaar zijn en in het autopsieverslag worden vermeld.

Vaccineren tegen CHV

Pups kunnen ook beschermd worden tegen de acute vorm van het virus door de moederhond preventief te vaccineren. Het vaccineren van de teef zorgt ervoor dat haar pups antistoffen tegen de ziekte via de moedermelk binnen krijgen. Vaccinatie lijkt ook prenatale effecten te hebben: onderzoeken toonden een verhoging van het drachtigheidspercentage** aan bij vroeg gevaccineerde teven ten opzichte van hun niet gevaccineerde soortgenoten. Het vaccin kan worden toegediend aan alle honden: ongeacht of zij vrij, geïnfecteerd, of zelfs drager van het virus zijn. Toediening kan net voor en tijdens de dracht. Uw dierenarts is de aangewezen persoon waar u terecht kunt voor meer informatie.

* Prevalence of antibodies against canine herpesvirus I in dogs in the Netherlands. Frans A.M. Rijsewijk, et al. Veterinary
Microbiology 65 (1999) 1‐7.

** Niet significant. bron: Protection of puppies against canine herpes virus by vaccination of the dams. H.Poulet, P.M.
Guigal, et al. Veterinary Record (2001) 148, 691‐695.

Contacteer ons voor meer info.

Onze dierenartsassitente Veerle helpt graag met al Uw vragen. U kan medicatie ophalen tijdens de openingsuren van de prakijk zonder voorafgaand een afspraak te maken. U kan steeds in de praktijk terecht voor het ophalen van medicatie, vlooi of wormmiddel, dit iedere weekdag van 8u30 tot 11u30 en van 13u30 tot 18u30 alsook op zaterdagvoormiddag van 9u tot 11u. Indien U op zon-en feestdagen dringende medicatie nodig heeft kan U steeds na telefonisch contact bij ons terecht.

De ideale voeding voor Uw hond of kat wordt bepaald  door het ras, de leeftijd en de activiteit van het dier. Het voorstellen van een evenwichtige voeding vergt een individuele aanpak rekeninghoudend met verschillende factoren zoals bv. overgewicht of een andere specifieke aandoening.

U kan vrijblijvend bij onze dierenarts terecht om te kijken welke voeding het beste bij U en Uw huisidier past.

Heeft uw hond/kat een gezond gewicht?

Het juiste gewicht voor het ras

Wat hoort uw huisdier te wegen? Het ideaalgewicht kan variëren per ras en dier, dus bespreek het gewicht van uw huisdier altijd met uw dierenarts.

De lichaamsconditiescore (LCS) is een maatstaf om te bepalen of uw huisdier onder, op of boven zijn ideaalgewicht zit. Een van de manieren waarop dierenartsen de lichaamsconditie van uw huisdier bepalen, is door te kijken hoe goed de ribben te voelen zijn.

 Overgewicht is een ernstig probleem!

1 op de 3 huisdieren heeft overgewicht of obesitas. Zelfs overgewicht van slechts 20% zorgt voor een aanzienlijke toename van het risico dat uw huisdier ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelt, zoals diabetes mellitus (suikerziekte), artritis (gewrichtsontsteking), urinewegstenen of hartaandoeningen.

Overgewicht heeft niet alleen een negatieve invloed op het algemeen welzijn, de tevredenheid en de kwaliteit van leven voor uw huisdier, maar kan zijn of haar levensverwachting ook aanzienlijk verkorten vergeleken met een huisdier dat een gezond gewicht heeft.

Combineer de juiste voeding met voldoende lichaamsbeweging.

Als u uw huisdier op een gezonde manier wilt laten afvallen, moet u hem niet alleen de juiste voeding, maar ook regelmatig beweging geven.

voedingsoverzicht

Contacteer ons voor meer info.

Contacteer ons voor meer info.

Contacteer ons voor meer info.

Contacteer ons voor meer info.

Op zoek naar een andere dienst?

Contacteer ons en we bekijken wat we voor u kunnen doen.

CONTACTEER ONS