5 vergissingen over de inenting van je huisdier, vergis je niet!

Mythes zouden mythes niet zijn als ze geen onzin uitkramen. Wel, ook over inentingen van je hond of kat bestaan er een resem aan misvattingen. We klaren deze vandaag voor eens en voor altijd uit zodat er geen verwarring meer bestaat. Want… inentingen zijn belangrijk én dat is geen vergissing!

1 Een binnenhuiskat, die heeft geen inenting nodig

Helemaal fout! Je huisdier kan op verschillende manieren besmet worden door een ziekte. Dit kan vanuit de natuur zijn, maar het kan evengoed door aanraking van een klink, een aai van zijn/haar baasje als door een ander dier zijn. Je huisdier beschermen met een inenting is dus ten zeerste aangeraden. Voor sommige inentingen hoef je één keer per jaar naar de dierenarts te gaan, terwijl dit bij andere entingen pas om de drie jaar is. Maar hoe dan ook, entingen zijn essentieel om de optimale gezondheid van je huisdier te bevorderen.

2 Je huisdier is ziek, een enting is zinloos en werkt niet

Eerst en vooral is het belangrijk dat je de entingen tijdig laat plaatsvinden. Doe je dat niet, dan is de kans op een besmetting relatief groot. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de niesziekte of de ziekte van Weil. En toch, gebeurt het soms dat je dier gevaccineerd is en ziektesymptomen vertoont, hoe kan dat? Omdat ieder dier anders is én de ene vatbaarder en gevoeliger is dan de andere.

3 Je puppy is gevaccineerd dus deze kan zonder problemen samenwonen met je andere hond

Opgelet! Normaliter is een dier pas goed beschermd na de 2e of 3e inenting. Desondanks is er – zoals hierboven vermeld – geen garantie dat je huisdier niet ziek wordt. Ieder dier is uniek en reageert op een andere manier. Met andere woorden: je huisdier mag dan wel gevaccineerd zijn, we kunnen niet met zekerheid zeggen dat besmetting niet mogelijk is.

4 Een ziek dier mag geen enting krijgen

Achter deze misvatting schuilt een gedeelde waarheid. Zo klopt het dat er bij sommige aandoeningen (naargelang de aard) afgeraden wordt om je dier te vaccineren, maar is ook het omgekeerde waar. Heeft je dier een acute ziekte, dan laat je de vaccinatie beter op een andere moment plaatsvinden. Bij een dier met een chronische ziekte, die tevens ook stabiel is, lijkt een vaccinatie geen probleem te zijn.

5 Je dier laten vaccineren is gevaarlijk

Vaccinaties zijn broodnodig. Ze zijn ontstaan vanuit het idee om mens en dier te beschermen tegen alles wat schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Het argument dat inentingen gevaarlijke bijwerkingen hebben, vraagt dus weldegelijk nuancering. Het percentage bijwerkingen ligt namelijk heel laag, waardoor we dit niet mogen veralgemenen.