Diensten

diagnostiek

Bloedanalyse

Soms heeft de dierenarts bijkomende informatie nodig over uw huisdier om tot een correcte diagnose te bekomen. Dankzij de aanwezige IDEXX-apparatuur in de praktijk beschikken we over de mogelijkheid om al binnen het halfuur de resultaten van het bloed met u te bespreken.

Dit zorgt ervoor dat we sneller onze diagnose kunnen stellen en bijgevolg korter op de bal kunnen spelen met de behandeling. Zeker bij spoedgevallen kan dit het cruciale verschil maken. Daarnaast biedt deze apparatuur eveneens een meerwaarde bij het opvolgen van chronische ziektes zoals diabetes, nierfalen, afwijkingen ter hoogte van de schildklier,…

Dankzij een bloedanalyse krijgen wij de nodige informatie over de rode en witte bloedcellen, de bloedplaatjes en verschillende andere belangrijke organen zoals de lever, nieren, pancreas, galblaas.

Medische beeldvorming

De praktijk is uitgerust met innovatieve radiografie en echografie toestellen, die ons zeer snel een beeld kunnen geven over de inwendige toestand van uw dier.

Radiografie is een techniek die voornamelijk gebruikt wordt om harde structuren zoals beenderen in beeld te brengen. Hiermee kunnen we achterhalen waarom uw huisdier mankt (breuken, gescheurde kruisband, heupdysplasie, elleboogdysplasie, patellaluxatie, …).

Daarnaast kan u ook voor officiële heup- en elleboogfoto’s bij ons terecht. Deze vorm van medische beeldvorming kan ook een meerwaarde bieden om andere organen in de borst- en buikholte in beeld te brengen.

Zo kunnen we onder andere volgende zaken in beeld brengen:

  • vergrote hartschaduw
  • uitzaaiingen ter hoogte van de longen
  • water ter hoogte van de longen
  • vernauwde luchtpijp
  • vreemd voorwerp in het spijsverteringsstelsel
  • drachtdiagnose: exacte aantal pups/ kittens (vanaf dag 45- 63 na dekking)
  • blaasstenen

Echografie onderscheidt zich van radiografie dat er bij deze techniek naar de organen kunnen kijken, waar we met radiografie voornamelijk de contouren van de organen te zien krijgen. Echografie is dus een gedetailleerder onderzoek.
Voornamelijk voor drachtdiagnose biedt deze techniek een grote meerwaarde, omdat we veel vroeger in de dracht (doorgaans vanaf dag 25) de vruchtjes kunnen waarnemen. Het is zelfs al mogelijk om een hartslag te horen. Dit is om de levensvatbaarheid van de pups/ kittens te determineren.

Zowel radiografie als echografie zijn doorgaans pijnloos voor uw dier. Mocht dit toch pijn meebrengen (manipulatie van een breuk of van de gewrichten bij officiële foto’s,..) of we zien dat uw dier zich nerveus maakt en teveel opspant, zal er in samenspraak met u geopteerd worden om een lichte sedatie te geven.
Dit reduceert het stressniveau van het dier én geeft vaak een beter beeld.

Microscopisch onderzoek

Microscopie wordt voornamelijk ingezet bij huidproblematieken, om via een fijn naaldaspiraat een massa te onderzoeken of om een uitstrijkje van een bloedstaal te bekijken.

Vaak nemen wij tijdens een dermatologisch consult een tapestrip, oorswab of een afkrabsel die we dan kleuren en onder de microscoop bekijken. Hierdoor kunnen we bacteriën/ gisten/ mijten/ … opsporen en een geschikte therapie opstarten.

Ook puncties van massa’s worden gekleurd zodat we verschillende celtypes te zien krijgen en kunnen beoordelen. Indien twijfel kunnen we het preparaat doorsturen naar een extern gespecialiseerd labo voor diagnose.

SNAP-testen

Bepaalde aandoeningen kunnen via een sneltest in amper 10 minuten gekend zijn.

Specifiek bij katten kan men laten testen op virale ziektes zoals FIV (kattenaids), en FeLV (kattenleucose).
Beide aandoeningen zijn ongeneeslijk en tasten het immuunsysteem van het dier aan waardoor secundaire infecties zullen optreden, vaak met een fatale afloop.

Voor katten die in grote groepen leven (cattery, asielen) is het risico op FeLV aanzienlijk groter en wordt een vaccin aangeraden.