Diensten

algemene diergeneeskunde

Consultaties: uitsluitend op afspraak

Om de wachttijd in onze wachtzaal te beperken, werken wij uitsluitend op afspraak. Op deze manier reduceren we het stressniveau van uw dier en kunnen wij ook voldoende tijd inplannen om uw viervoeter te behandelen.

Indien U niet in de mogelijkheid bent om zelf naar de praktijk te komen, is een huisbezoek ook een mogelijkheid, weliswaar steeds na afspraak.

Bij aankomst

U wordt steeds met de glimlach ontvangen door onze assistentes achter de balie. Zij verzorgen alle nodige administratie en zullen uw dier aanmelden. Zo weten de dierenartsen dat u er bent en komen zij u ophalen wanneer het uw beurt is.

We beschikken over 2 ruim uitgeruste consultatieruimtes voor alle standaard consultaties.

Waaruit bestaat een consultatie?

Tijdens een consultatie beginnen we altijd met een vragengesprek of anamnese, in combinatie met een algemeen klinisch onderzoek. Tijdens dit klinisch onderzoek kijken we de ogen, oren, huid, gebit en nagels na. Verder wordt uw dier gewogen, luisteren we naar het hart en de longen, nemen we de temperatuur en palperen we de buik en de lymfeknopen.

Indien verder onderzoek nodig is, beschikken we eveneens over gespecialiseerde ruimtes waar de medische beeldvorming (microscopie, echografie en radiografie) plaatsvindt.

een greep uit onze diensten

Dit is essentieel bij elk dier van eender welke leeftijd. Vaak wordt deze controle gecombineerd met de vaccinaties. Tijdens dit onderzoek wordt uw viervoeter volledig onderzocht om zo vroeg mogelijk problemen of ziekten op te merken en tijdig te kunnen ingrijpen.

In het nest krijgen de jongen via de moedermelk antistoffen. Deze zorgen voor weerstand tegen allerhande ziekteverwekkers. Tussen de 5 en 15 weken verdwijnen de maternale antistoffen en bouwt de pup/kitten deze zelf op. Bij jonge dieren is het dus belangrijk dat zij hun primovaccinaties krijgen, aangezien dit hen helpt bij
het opbouwen van lichaamseigen antistoffen tegen meerdere ziekteverwekkers.

Pups krijgen hun eerste prikjes op 6 weken, 9 en 12 weken. Daarna jaarlijks.

Kittens worden op 9 en 12weken gevaccineerd en daarna ook jaarlijks.

Krijgen zij deze vaccinaties niet correct, kan de blootstelling aan deze bacteriën en virussen fataal aflopen.

Bij honden gaat dit om:

  • Parvovirose of kattenziekte, veroorzaakt door het Parvovirus.
  • Hepatitis of leverziekte, veroorzaakt door het Canine Adenovirus.
  • Distemper of ziekte van Carré, veroorzaakt door het Canine Distemper Virus.
  • Leptospirose of rattenziekte, veroorzaakt door de Leptospira bacterie.
  • Kennelhoest, veroorzaakt door de Bordetella bronchiseptica bacterie en het Parainfluenza virus.
  • Rabiës of hondsdolheid, veroorzaakt door het Lyssa virus.
  • Herpesvirus, veroorzaakt door het Canine Herpes Virus.

Bij katten gaat dit om:

  • Kattenniesziekte, veroorzaakt door het Herpes- en Calicivirus.
  • Chlamydiose, veroorzaakt door de Chlamydophila Felis bacterie.
  • Kattenziekte of panleucopenie, veroorzaakt door het Parvovirus.
  • Leucose, veroorzaakt door het Feline Leukemievirus.
  • Rabiës of hondsdolheid, veroorzaakt door het Lyssa Virus.

Volwassen dieren hebben dan wel geen primovaccin meer nodig, maar wel een jaarlijkse of driejaarlijks boostervaccin. Dit houdt hun lichaamseigen antistoffen op peil, zodat bovenstaande ziekteverwekkers geen kans maken.

Ook voor oudere dieren raden wij aan om hen te blijven vaccineren, omdat hun weerstand net afneemt met ouder worden. Dit maakt hen vatbaarder voor allerhande infecties.

Vlooien zijn kleine insecten die bloed zuigen en kunnen bij uw dier jeuk, allergieën en lintwormbesmetting veroorzaken. Omdat 1 vlo dagelijks tot 50 eitjes legt in de omgeving die op hun beurt na 4 weken opnieuw uitkomen, is het belangrijk om deze cyclus te doorbreken door herhaaldelijk te behandelen.

Teken zijn kleine insecten die bloed zuigen en zijn gevaarlijk omdat ze tijdens het vasthechten ernstige ziektes (bv. ziekte van Lyme) kunnen overbrengen op uw huisdier. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe hoger de kans op besmetting.

Uw hond of kat wordt best op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd, om daarna maandelijks te herhalen tot aan de leeftijd van 6 maanden. Vanaf dan is de regelmaat van ontwormen meer afhankelijk van de levensstijl van uw dier. Dieren die voornamelijk binnen leven, lopen minder risico dan soortgenoten die vooral buiten leven. Voor een preventieschema op maat van uw dier kan U steeds vrijblijvend bij ons op de praktijk terecht.

In België is het verplicht om honden en katten te laten chippen en registreren. De chip moet geplaatst zijn vooraleer het dier wordt verkocht door de fokker. De registratie gebeurt in initieel op naam van de fokker, waarna de gegevens kunnen gewijzigd worden als het dier van eigenaar verandert.

Het plaatsen van de chip gebeurt altijd door de dierenarts. Er wordt een kleine chip (grootte van een rijstkorrel) in de hals ingebracht en uw dier krijgt een uniek Europees paspoort gelinkt aan deze chip. In het paspoort worden alle medische gegevens (vaccinaties, uitgevoerde ingrepen, antiparasitica, etc.) genoteerd.

U brengt dit paspoort best bij elke consultatie mee naar de praktijk.
Meer informatie over het identificeren en registreren van uw hond kan U nalezen op de website www.dogid.be, voor de kat kan u terecht op de website www.catid.be.

Commerciële voeding is in principe een volwaardige, complete voeding. Dit betekent dat uw dier geen voedingstekort kan hebben. Toch bemerken wij dat er verschillen zijn in de samenstelling en kwaliteit van de ingrediënten (bv. een te hoog zoutgehalte, toevoeging van kleurstoffen, mate van verteerbaarheid, etc.) Daarom bieden wij op de praktijk hoogwaardige, kwalitatieve onderhoudsvoeding aan. Hiervoor wordt er gekeken naar de leeftijd van uw dier en of ze al dan niet gesteriliseerd/gecastreerd zijn.

Daarnaast wordt er ook specifieke voeding voor bepaalde aandoeningen (obesitas, diabetes, nier- of blaasproblematiek, gevoeligheid aan maag en darmen, voedselallergieën) aangeboden. Dit kan zowel preventief als curatief worden ingezet. Vaak zijn er ook aanvullende snoepjes en/of natvoer beschikbaar zodat u uw huisdier toch af en toe met een lekkernij kan belonen.

Vroeg of laat zult u moeten afscheid nemen van uw huisdier. Dit omwille van de leeftijd of door ziekte. Hiervoor staat ons team u bij met ondersteund advies zodat u een gegronde beslissing kan nemen.
Bij de euthanasie zelf krijgen de baasjes steeds alle nodige de tijd om op een serene wijze afscheid te nemen van hun dier.

Achteraf kan u kiezen voor verschillende opties: begraven in de tuin (wordt in sommige gemeenten nog toegestaan voor kleine dieren), gezamenlijke crematie of individuele crematie. Hiervoor werken wij met een erkend crematorium in de buurt.