Diensten

Bijzondere diersoorten

Knagers en konijnen

Konijnen en knaagdieren zijn prooidieren. Dit betekent dat ziektesymptomen vaak niet of niet op tijd opgemerkt worden.

Daarom adviseren wij om jaarlijks op controle te komen met uw dier. Bij konijnen wordt er tijdens deze jaarlijkse controle eveneens gevaccineerd tegen 2 virale ziekteverwekkers met een fatale afloop: Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD1+2) en Myxomatose. Bij lampreien of jonge konijntjes kan dit vanaf de leeftijd van 5 weken.

Bij knagers en konijntjes kan er schurft of vachtmijt voorkomen. Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze leeft op de huid en veroorzaakt enorme jeuk en irritatie voor uw dier, resulterend in korstjes en zelfs kale plekken. Bovendien is dit besmettelijk voor ons! Behandeling is dus vereist.

Myiasis is een aandoening waarbij de vleesvlieg eitjes legt rondom de anus, resulterend in het uitkomen van maden (dit al na 1 dag). Deze maden kruipen onder de huid en voeden zich met weefsel. Dit is extreem pijnlijk voor uw dier en kan zelfs fataal aflopen. Omdat deze parasiet wordt aangetrokken door aangekoekte urine of ontlasting, kan u er preventief voor zorgen dat het achterste van uw dier steeds proper blijft door aangekoekte urine of ontlasting af te wassen.

Konijntjes worden vanaf de leeftijd van 3 maanden geslachtsrijp en kunnen dan gecastreerd of gesteriliseerd worden.

Voor cavia’s kan een castratie of sterilisatie pas vanaf 4 tot 6 maanden plaatsvinden, desondanks zij reeds vanaf 4 weken geslachtsrijp zijn. Het is dus aangewezen om uw dieren tijdens deze brugperiode gescheiden te houden als u geen ongewenste nestjes wilt. Ook bij twijfel over het geslacht hanteert u best deze methode, tot de dierenarts een geslachtsbepaling heeft uitgevoerd.

Belangrijk: bij zowel konijnen als cavia’s blijven de mannetjes nog tot 6 weken vruchtbaar na de castratie.

Zowel knaagdieren als konijnen moeten dagelijks vers hooi en groenten krijgen. Daarnaast mag er in beperkte mate aangevuld worden met brokjes. Als u teveel brokken geeft, zal uw dier minder hooi eten, wat een nadelig effect heeft op de slijtage van de tanden.

Bij knagers en konijnen groeien deze immers blijvend door. Als deze verkeerd of te weinig afslijten, kan dit voor problemen zorgen voor uw dier. Geeft u onvoldoende groenten, zal uw cavia een vitamine C tekort ontwikkelen, wat op zijn beurt kan zorgen voor een lagere weerstand zorgt en dus vatbaarder is voor ziektes.

Kippen

Bij kippen komt de rode vogelmijt vaak voor. Dit is een kleine parasiet die ’s nachts bloed zuigt bij kippen. Op de kip zelf zal de mijt niet altijd zichtbaar zijn, aangezien deze zich vaak verschanst in kieren en spleten van het hennenhok. Besmetting met de rode vogelmijt kenmerkt zich aan kippen die niet meer in het hok willen, een rode buik en donkere veren krijgen. Bij de mens kan dit ook irritatie veroorzaken. Consistent behandelen is de boodschap, aangezien deze parasieten tot 6 maanden in de omgeving kunnen overleven.

Een andere mijt is de kalkpootmijt. Deze kruipt onder de schubben van de poten en zorgt voor jeuk en ontsteking. Indien onbehandeld kan dit in erge gevallen tot zodanige korstvorming zorgen dat de kip niet meer kan lopen. De behandeling bestaat uit het toedienen van schurftmedicatie en het insmeren van de poten (hierdoor gaan de mijten verstikken).

Coccidiose is een aandoening waarbij de darmparasiet Eimeria de darmwand aantast. Hierdoor kan de kip onvoldoende voedingstoffen opnemen en ontstaan er interne bloedingen en infecties met mogelijks fatale afloop.

Verspreiding van Coccidiose gebeurt via de ontlasting van besmette dieren. Let dus zeker dat het hok proper en droog is (zeker bij de drinkbakken). Symptomen variëren van dunnere ontlasting (al dan niet met bloed) tot een algemeen slaperige indruk. Vooral jongere dieren en kippen met een verminderde immuniteit zijn vatbaar. Ook andere parasieten van de long en darmen zijn mogelijke probleemverwekkers.

Frequent voorkomende problemen bij de eierleg zijn:

  • windeieren (eieren zonder kalkschaal) worden veroorzaakt door een calciumtekort en kan via aangepaste voeding met minstens 3.5% calcium verholpen worden.
  • cloacaprolaps wordt veroorzaakt door te grote eieren waarbij de kip blijvende persdrang vertoont en een stukje van haar einddarm naar buiten wordt geperst. Hierbij is dringende interventie van de dierenarts vereist. De uitstulping wordt met speciale vloeistof terug gemasseerd en de cloaca wordt tijdelijk een stukje dichtgenaaid.
  • legnood is de benaming voor wanneer de kip niet in staat is om een ei te leggen die klaar zit. Dit kan meerdere redenen hebben, gaande van uitputting, obesitas, verkeerde omgevingstemperatuur, gebrek aan nestplaatsen en vervormde eieren door calciumtekort. Ook deze problematiek vraagt om een dringende interventie van de dierenarts om het ei er uit te krijgen, anders is een fatale afloop onvermijdelijk.

Belangrijk om te weten is dat er voldoende calcium in hun voeding dient te zitten, anders kunnen problemen zoals windeieren en legnood zich voordoen.

Wanneer uw kippen vrije uitloop hebben in hoog gras, let u best op voor kropstase of kropimpactie. Hierbij komt het voedsel vast te zitten in de krop en gaat deze uitzetten. Hierbij is diergeneeskundige interventie vereist om de krop te ledigen via massage of zelfs chirurgisch.