Aan de voet! 4 tips om je hond aan de riem te leren lopen

Er is niets zo vervelend als de baan opgaan met een hond die om de vijf botten aan zijn riem trekt. De drang om meteen te beginnen roepen of aan de lijn te trekken, is groot, maar niet gepast. Maar wat is dan wel een goede manier om je hond wat riem-manieren bij te leren? Hier volgen enkele tips in een notendop.

Trek niet aan de lijn

Uit enthousiasme voor een wandeling, weet je hond op sommige momenten geen raad met zichzelf. Hierdoor begint hij spontaan aan de riem te trekken, wat zich doortrekt doorheen de hele wandeling. Als baasje is het belangrijk om hier goed mee om te gaan door bijvoorbeeld te stoppen met wandelen van zodra je hond aan de riem trekt. Zo verkrijg je de aandacht van je hond en focust hij/zij zich terug op jou in de plaats van op een geur of beweging die hij in de verte voor zich zag. Pas op! Zelf aan de lijn beginnen trekken, is géén goed idee! De hond kan hier namelijk pijn door ervaren vermits hij een halsband aan heeft.

Een juiste riem uitkiezen

Afhankelijk van de hond die je hebt, ga je op zoek naar de juiste riem. Deze maakt het voor je hond aangenamer om de baan op te gaan en faciliteert ook jouw wandelgemak. Maar welke riem kies je nu het best voor je Chihuahua en dewelke voor je Golden Retriever? Je hebt keuze uit een ruim assortiment van merken, materialen, lengtes, etc.

Voor puppy’s kies je bijvoorbeeld beter eentje van nylon, aangezien deze heel licht is en geschikt is om honden aan de lijn te leren lopen. Een leren hondenriem is wat sterker, waarbij je de keuze hebt uit eentje die gestikt of geniet is. Bij honden die veel aan de riem trekken, kies je beter voor de gestikte riem aangezien deze steviger is. Of gun je je hond wat meer bewegingsvrijheid? Dan kies je best voor optie 3: een flexi rollijn. Hiermee kan je naargelang de plek waar je je begeeft de lijn wat korter of langer uitrollen.

Jij bent het baasje, jij hebt de leiding

Een andere hond is in het vizier…. WAT NU? Hou je kalm, dan weet je hond dat er niets speciaals gaat gebeuren. Wees je hond een stap voor door hem/haar bijvoorbeeld iets korter aan de riem te houden of hem/haar de andere zijde van je lichaam te laten lopen. Het kan ook voorvallen dat je hond zich neerlegt van zodra hij een andere hond ziet passeren. Deze actie maakt de hond minder zichtbaar voor de ander, terwijl hij/zij de andere passant weldegelijk duidelijk in het oog heeft. Aangezien dit een gevaarlijke situatie kan zijn op de openbare weg, kan je je hond proberen afleiden met een snoepje of door een oefening te laten uitvoeren.

Gouden tip: engelengeduld

Je geduld bewaren, is misschien wel de allerbelangrijkste tip om je hond te leren aan de riem te lopen. Dit gepaste gedrag aanleren gaat namelijk niet over één dag ijs. Het vergt veel herhaling, doorzettingsvermogen en geduld om een gedrag aan te leren. Denk hierbij aan het experiment van Pavlov over klassieke conditionering. Tijd brengt resultaat!