De helft van alle honden en katten in ons land is te dik

Onlangs opende in ons land de eerste obesitaskliniek voor dieren in een nieuwe afdeling van de universitaire dierenkliniek in Merelbeke. Zowel paarden, pony’s, honden en katten met obesitas kunnen er terecht voor een behandeling op maat. De opstart van deze nieuwe afdeling kwam er niet zomaar. Maar liefst 50 % van onze honden en katten hebben overgewicht. Voor sommige baasjes is dit een teken van welvaart, maar voor onze diertjes zelf kan dit uiteraard leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals suikerziekte, pijn aan gewrichten of vroegtijdig overlijden. Uit wereldwijde wetenschappelijke resultaten, moeten we dus jammer genoeg vaststellen dat het niet zo goed gesteld is met het gewicht van onze geliefde viervoeters.

Hoe weet je wanneer je hond of kat overgewicht heeft?

De dierenarts speelt daarin een grote rol. Hij bepaalt bij een controle de body condition score van jouw trouwe vriend. Dat is een score die gegeven wordt a.d.h.v. de vetmassa’s die gevoeld worden. Een score van 4 en 5 op 9 is normaal. Alles wat daarboven zit is te veel.

De eigenaar kan ook zelf het gewicht in de gaten houden, door het beestje thuis af en toe op de weegschaal te zetten. Als je merkt dat het gewicht begint toe te nemen, dan weet je dat het tijd is om in te grijpen. Denk eraan om bij de volgende dierenartsafspraak eens te vragen naar het ideale gewicht van je hond of kat. Zo kan je gemakkelijk thuis zijn ideale streefgewicht in de gaten houden.

Daarnaast moet je als baasje ook steeds alert zijn voor de eerste tekenen van overgewicht zoals er zijn:

●      moeilijk lopen

●      meer slapen

●      weinig uithoudingsvermogen

●      kortademigheid

●      halsband die begint te spannen

●      stemmingswisselingen

Hoe moet je als baasje optreden bij overgewicht of obesitas?

Als het echt gaat om overgewicht of obesitas dan moet je naar de dierenarts. Gaat het om preventie, dan kan je als baasje zelf ingrijpen door de juiste voeding en vooral de juiste hoeveelheid te geven. Niet te veel extra’s en voldoende beweging zijn daarbij uitermate belangrijk.

Als dierenarts, merken we dat de hoeveelheid van de basisvoeding die baasjes hun huisdier geven, meestal OK is, maar het grote probleem situeert zich bij de extra snoepjes en snacks die baasjes aan hun honden of katten geven.

Moet mijn hond of kat met overgewicht rechtstreeks naar de obesitaskliniek?

Neen, alle dieren die worden opgenomen in de obesitaskliniek in Merelbeke, zijn dieren die doorverwezen worden door verschillende dierenartsen. Als je dus merkt dat het gewicht van je huisdier steeds toenemt, is het dus aangeraden om eerst langs te gaan bij je dierenarts. Indien nodig, zal je dierenarts je huisdier dan doorverwijzen naar Merelbeke. Vaak hebben dieren met overgewicht of obesitas ook andere aandoeningen, dus is het belangrijk dat de dierenkliniek in nauw contact staat met je dierenarts zodat hij of zij hen het volledige medische dossier kan bezorgen.

1 kg overgewicht lijkt weinig

Dat klopt! Voor ons als mens lijkt 1 kg overgewicht inderdaad verwaarloosbaar, maar niets is minder waar voor je huisdier. Om dit duidelijk te maken, maken we graag eens de vergelijking:

–       Een extra kilo voor een kat van 4 kg komt bij de mens overeen met een gewichtstoename van ongeveer 16 kg.

–       Een extra kilo voor een hond van 10 kg komt bij de mens overeen met een gewichtstoename van ongeveer 7 kg.

–       Een extra kilo voor een hond van 25 kg komt bij de mens overeen met een gewichtstoename van ongeveer 3 kg.

Een verrassende uitkomst, niet?

Wees daarom alert en consequent in de hoeveelheid voeding en beweging die je je hond of kat geeft. Overgewicht bij dieren vormt, net zoals bij mensen, een risico voor heel wat ziektes. Vandaar is ‘beter voorkomen dan genezen’, hier meer dan ooit de boodschap!