Deze 3 vaccinaties zijn aangeraden bij een konijn

Net zoals bij een hond en een kat is het ook voor konijnen sterk aangeraden om hen elk jaar enkele vaccins toe te dienen. Dat met als reden om hen te wapenen tegen verschillende infectieziekten. In onderstaand artikel geven we een overzicht van de 3 vaccinaties die het meest aangeraden zijn voor konijnen.

Myxomatose

De dodelijke ziekte myxomatose komt zeer vaak voor in België en wordt veroorzaakt door een virus. Deze aandoening is niet seizoensgebonden wat dus maakt dat je konijn het hele jaar door risico loopt op besmetting. Myxomatose is te wijten aan een alomtegenwoordig virus in de natuur. Bijtende insecten zoals muggen en vlooien dragen dit virus het vaakst over op konijnen. Daardoor loopt je konijn dus het grootste risico wanneer er door bepaalde weersomstandigheden veel muggen tevoorschijn komen.

Belangrijk om te weten is dat de ziekte ook overgedragen kan worden bij direct contact tussen een ziek en een gezond konijn.

Je herkent een besmetting doordat er ademhalingsproblemen bij je konijn kunnen optreden. Andere symptomen zijn zwellingen en puistjes op het kopje, de oren, de lippen, de anus en de ogen van je maatje.

Wanneer een konijn besmet is met Myxomatose, sterft het meestal vrij snel. Hoewel er geen specifieke behandeling is, kan de dierenarts wel lokale verzorging toedienen zoals antibiotica, geassisteerde voeding en infusies.

Wil je ten allen tijde vermijden dat je pluizige vriend besmet wordt met dit virus? Dan zit er maar 1 ding op: vaccineren!

VHS1 en VHS2

Deze afkorting staat voor de dodelijke ‘virale hemorragische ziekte’ die veroorzaakt wordt door een zeer besmettelijk virus. De ziekte wordt niet alleen door direct contact tussen konijnen overgedragen, maar ook door contact met mensen (bijvoorbeeld door schoenen en kledij), spullen of voeding (zoals hooi). Soms kan het virus zelfs overgedragen worden door insecten.

De VHS1 ziekte was al jaren bekend toen er in 2016 plots een nieuwe variant opdook in België waar de klassieke stam geen enkel bescherming tegen bood. De nieuwe variant werd omgedoopt tot VHS2 en de eerder gekende variant gaat sindsdien als VHS1 door het leven.

De VHS2 variant treft naast konijnen ook hazen. Een ander verschil is dat de incubatietijd ook een pak hoger ligt dan die van de VHS1. Het besmettingsniveau daarentegen, is even hoog.

Eens een konijn besmet is met de VHS2 ziekte sterft het binnen de 12 tot 36 uur door de bloedingen die het virus veroorzaakt. Jammer genoeg bestaat er tot op vandaag nog geen behandeling voor deze ziekte. Daarom is voorkomen de enige optie!

Bij de dierenarts kan je als baasje terecht voor de vaccinatie tegen deze twee varianten. Zo is je konijn permanent beschermd en hoef je je geen zorgen te maken.

Extra preventietips!

Naast het toedienen van enkele essentiële vaccins, zijn er ook nog andere maatregelen die je kan toepassen om je pluizige vriend kerngezond te houden:

–       Vermijd ten allen tijde onverwacht contact met wilde konijnen of konijnen waar je de gezondheidstoestand niet van kent.

–       Controleer op regelmatige basis de kwaliteit van het hooi.

–       Zitten er ‘s avonds heel wat muggen rond en in het konijnenhok? Haal je konijn dan naar binnen.

 

Je konijn jaarlijks laten vaccineren brengt ook nog andere voordelen met zich mee. Zo is het bezoek aan de dierenarts ook de uitgelezen kans voor een jaarlijkse check-up. Je dierenarts zal dan naast het toedienen van de vaccins, ook de nagels, de oren, de tanden en het gewicht van je lieveling controleren en al je vragen over zijn gezondheid en welzijn beantwoorden.

Is het alweer een tijdje geleden dat je konijn een gezondheidscheck-up kreeg samen met de nodige vaccinaties? Contacteer ons dan voor een afspraak!