Een konijnentoilet werkt zindelijkheid van je hangoor in de hand

Liggen de keutels van je konijn verspreid over de hele woonkamer? Brrr, iets om rillingen van te krijgen. Al is paniek nergens voor nodig, er bestaat namelijk zoiets als een konijnentoilet. Het is een WC zoals een ander, maar dan op maat van jouw konijn en zonder doorspoelknop Is dat niet puur voor de show, horen we je denken, maar dat is het zeker niet. Want net zoals een hond of kat kan je je konijn zindelijk maken mits tijd, oefening en (konijnen)geduld.

Al knagend zindelijk worden

De kooi van je konijn voorzien van een konijnentoilet is een gepaste manier om je konijn wat manieren bij te schaven. Of je nu effectief een konijnentoilet aanschaft of opteert voor een plastic bakje of kleine kattenbak, dat maakt geen verschil. Zolang je konijn zich er maar makkelijk in kan manoeuvreren. Daarnaast is het belangrijk om een duidelijke scheiding af te bakenen tussen de kooi en het konijnentoilet, zodat je konijn aanvoelt waar hij/zij zijn behoefte kan én vooral mag doen. Strokorrels bijvoorbeeld? Jazeker, dat is de shit (letterlijk dan). Een belangrijke voetnoot: konijnen eten de hele dag (én nacht) door. Dat betekent dus ook tijdens hun toiletbezoek. Speel hierop in door steeds extra hooi te voorzien in de buurt van het toilet.

Zindelijkheidsoefening baart kunst

Natuurlijk verloopt het zindelijk maken van je konijn niet 100 procent van een leien dakje. Bij de ene knabbelaar zal dit wat meer tijd vergen dan bij de andere, maar hoe meer tijd je erin investeert, hoe beter dit verloopt. Zo is het belangrijk dat je elke keutel die je naast het konijnentoilet treft, hierin legt. Hetzelfde geldt bij urine, zodra zich dit naast het toilet bevindt, vang je dit op met een papiertje en leg je dat in het toilet. Hierdoor herkent het konijn zijn eigen geur, waardoor hij/zij het gaat beschouwen als een eigen territorium. En iets later zal het uit eigen initiatief zijn troon gaan opzoeken.

Heb je een buitenkonijn?

Naast binnen, kan het kot van je konijn zich ook buiten bevinden. Dat is mogelijk, maar hiervoor moet je wel enkele essentiële zaken in achting nemen om het voor je konijn comfortabel te maken. In de winter bijvoorbeeld kunnen de temperaturen fors dalen, waardoor het belangrijk is om het hok van je konijn uit de tocht, regen of wind te plaatsen. Voorzie daarnaast houtkrullen en stro die enerzijds vocht opnemen en anderzijds warmte bieden. Zodra de temperatuur onder – 10 graden celsius daalt, moet je je konijn in een binnenruimte plaatsen aangezien dat een té gevaarlijke situatie wordt! Denk hierbij aan een tuinhuis, garage of veranda. De woonkamer is niet direct een optie aangezien te hoge temperatuurverschillen je pluizige vriend ziek kunnen maken.

Kortom, creëer een omgeving waar het konijn zich veilig voelt, zichzelf voldoende warm kan houden én zijn behoefte rustig kan doen zonder pottenkijkers. Zodra je konijn het persoonlijke toilet herkent, werkt dit automatisch zindelijkheid in de hand. Joepie de POEPie!