Enkele lentetips voor dieren
De lente is in het land en dus ontwaken ook veel dieren terug uit hun winterslaap. Vogeltjes beginnen te fluiten en gaan op zoek naar een nestje.
Vogels
In het voorjaar kan je af en toe een vogeltje aantreffen op de grond.
Wanneer het vogeljong een vol verenkleed heeft, dan is het op vliegles en zijn de ouders dichtbij om het in de gaten te houden. Laat het vogeltje dan gewoon zitten en zijn gang gaan of zet het op een veilige plaats dichtbij als het op een gevaarlijke plek zit.
Wanneer het gaat om een jong zonder pluimen, kan je op zoek gaan naar het nestje om het terug te leggen. Kan je geen nestje vinden, breng het dan naar een opvangcentrum.
In de lente kan je vogeltjes altijd een plezier doen met een schaaltje water in de tuin.
Insecten
Insecten zijn heel belangrijk omdat ze zorgen voor de bestuiving van gewassen. Ze zijn ook voedsel voor andere dieren en spelen een opruimende rol in de natuur. Het gaat echter niet goed met de insecten en we dragen best een steentje bij.
Insecten kan je helpen door het gras minder vaak te maaien en blaadjes of fruit te laten liggen. Plant inheemse planten en vermijd gif in de tuin.
Haasjes en egeltjes
Haasjes worden geboren in een open nest en verspreid door de moeder zodat ze minder kwetsbaar zijn voor roofdieren. Kom je een jong haasje tegen en is het niet gewond? Laat het dan gewoon liggen! De moeder is op komst.
Jonge egeltjes gaan zelfstandig op pad om eten te zoeken en keren vanzelf terug naar hun nest waar ze elkaar warm houden. Ze hebben elkaar dus hard nodig. Laat de egeltjes dus gewoon hun gang gaan en neem ze niet mee. Kom je een gewonde egel tegen, breng het dan naar een opvangcentrum.
Honden
Honden kunnen ook allergisch zijn voor pollen en last hebben van hooikoorts. Let op geïrriteerde luchtwegen en ogen, maar ook op jeuk en vachtproblemen.
Controleer je hond regelmatig op teken en vlooien in het voorjaar en verzorg de vacht door je hond regelmatig te kammen en zo de winterharen te verwijderen.
Katten
In de lente is er weer een opmars van vlooien en teken. Controleer je kat regelmatig en laat je kat ontvlooien.
Laat je kat chippen en registreren voor ze weer op pad gaat in de buitenwereld. Ze gaan immers weer een stukje verder op pad en komen veel nieuwe soortgenoten tegen. Zorg er dus ook voor dat je kat gecastreerd of gesteriliseerd is.
Katten vinden het heerlijk om te jagen op bijen en wespen. Wordt je kat gestoken? Let er dan op dat er geen gevaarlijke zwellingen optreden.
Hou kantelramen gesloten zodat je kat niet langs het raam naar buiten probeert te glippen en zo vast komt te zitten. Je kat kan er verlamd door geraken en zelfs sterven op deze manier.