Huisdieren sleuren ons door de moeilijkste momenten heen

Iedereen heeft het wel eens moeilijk, voelt zich wel eens down of wordt overvallen door een gevoel van eenzaamheid. Gelukkig hebben we op die momenten onze huisdieren om gezellig mee te knuffelen en om onze gedachten mee te verzetten. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat onze teerbeminde huisdieren dienst doen als natuurlijke antistressmiddelen en dat blijkt geen fabeltje te zijn.

Natuurlijk antistressmiddel

Uit onderzoek van de Washington University is gebleken dat ons algemeen stressniveau tijdens de pandemie met 22 % is toegenomen. Het goede nieuws voor baasjes is dat uit hetzelfde onderzoek gebleken is dat gezelschapsdieren deze stresstoename helpen afremmen. Het aaien van je hond of kat en ermee samenleven zou onze cortisol (ook wel het stresshormoon genoemd) doen afnemen. Het onderzoek concludeert dat het gezelschap van dieren zeer gunstig kan zijn in situaties van stress en angst.

Als je in het dagelijks leven geregeld last hebt van stress, dan kan het helpen om bepaalde rituelen te installeren die niet met je werk te maken hebben. Zo kom je, wanneer je een hond hebt bijvoorbeeld, op regelmatige en vaste tijdstippen buiten. Ook katten hebben aandacht nodig. Hen aaien en tegen hen babbelen, zorgt ervoor dat je je gelukkiger zal voelen.

Dankbaar voor huisdieren

Ook mensen die het afgelopen jaar geworsteld hebben met de opgelegde quarantaines en mobiliteitsbeperkingen konden gelukkig nog troost vinden bij hun trouwe beestjes. Zeker mensen die alleen wonen en hun sociale leven drastisch hebben zien verminderen, zijn enorm dankbaar dat hun hond of kat in de buurt was om hen tijdens de afgelopen periode gezelschap te houden.

Zorgen voor en houden van

Het is geen nieuwtje dat er wetenschappelijke bewijzen bestaan die aantonen dat het hebben van een huisdier, en dan vooral honden, een gunstig effect heeft op mensen, voornamelijk op de moeilijkste momenten in ons leven. Daarom willen we nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is voor baasjes om voor hun huisdieren te zorgen en van hen te houden zoals van een volwaardig gezinslid, waarop men tijdens moeilijke momenten ook kan rekenen.

Een huisdier is een maatje voor het leven. Hoe meer tijd je met hem doorbrengt, hoe liever hij het heeft. Bovendien heb je met een huisdier altijd iemand om voor te zorgen en iemand die deze zorg ook waardeert. Wanneer je jezelf eenzaam voelt, kan een huisdier er dus voor zorgen dat je je toch gewaardeerd en geliefd voelt. Dat verdient toch wel een extra lekker snackje of een extra dikke knuffel, nietwaar?