Diensten

voor kleine huisdieren

Cardiologie

Het hart is een cruciaal orgaan in het lichaam van zowel hond als kat. Afwijkingen ter hoogte van het hart kunnen op elke leeftijd voorkomen; er bestaan zowel aangeboren hartaandoeningen bij puppy of kitten die tijdens een eerste controle kunnen gedetecteerd worden als verworven hartaandoeningen op oudere leeftijd.

Lees meer

Daarom is het van belang dat we een jaarlijkse controle uitvoeren. Aan de hand van auscultatie kunnen we vroegtijdig een abnormaal hartgeluid vast stellen, ook al zijn er bij uw dier nog geen klachten.

Technieken die extra informatie kunnen geven omtrent hartaandoeningen zijn: digitale radiografie, electrocardiogram (ECG), echocardiografie, bloeddrukmeting en cardiogene merkers in het bloed.

Deze technieken zorgen ervoor dat we op het geschikte moment medicatie kunnen opstarten en zo de levensduur en –kwaliteit van uw huisdier te verlengen!

De meest voorkomende erfelijke hartaandoening bij de kat is hypertrofische cardiomyopathie (HCM).

Veel voorkomende erfelijke hartaandoeningen bij de hond: mitralisklepinsufficiëntie (vnl. bij kleine hondenrassen), dilatorische cardiomyopathie (DCM, voornamelijk bij grote hondenrassen).

Symptomen die mogelijks kunnen wijzen in de richting van een hartprobleem: 

  • verminderd uithoudingsvermogen
  • suf, minder levendig
  • kortademig, versnelde en moeilijke ademhaling (in RUST)
  • hoesten
  • verminderde eetlust, vermageren
  • blauwe/ bleke slijmvliezen (tong, tandvlees)
  • flauwvallen, zwakte tijdens inspanning
  • gezwollen buik

In huis bloedanalyse

Soms hebben we nood aan extra belangrijke informatie over uw huisdier. Dankzij de in huis IDEXX apparatuur hebben we de mogelijkheid om binnen het halfuur de resultaten van het bloed met u te bespreken. Dit zorgt ervoor dat we snel een diagnose kunnen stellen en bijgevolg korter op de bal kunnen spelen met onze behandeling.

Lees meer

Dit kan zeker bij spoedgevallen een belangrijk verschil maken.

Maar ook bij het opvolgen van chronische ziektes zoals diabetes, nierfalen, afwijkingen ter hoogte van de schildklier, … . We krijgen zo belangrijke informatie over de rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes en over verschillende organen zoals de lever, nieren, pancreas, galblaas.

lasertherapie

Lasertherapie is een pijnloze kortdurende behandeling. Een laser is een apparaat die bestaat uit een lichtbundel van verschillende golflengtes. Het is een krachtig toestel waardoor het maar kort op specifieke plaats van het lichaam moet gericht worden. Hierdoor kan de behandeling altijd plaats vinden zonder verdoving.

Lees meer

Deze behandeling kan ingezet worden bij o.a.: 

  • wondheling (bijtwonden, brandwonden, operatiewonden,…)
  • pijnlijke aandoeningen aan de ledematen en gewrichten zoals arthrose, zenuwschade, bij herstel na een orthopedische operatie
  • dermatologische aandoeningen zoals: likgranulomen, hotspot

De laser zorgt ervoor dat de pijn en onsteking verlicht worden en dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd wordt.

Medische beeldvorming

We beschikken zowel over radiografie als echografie in onze praktijk. Radiografie is een techniek die voornamelijk gebruikt wordt om botten in beeld te brengen. Zo kunnen we achterhalen waarom uw huisdier mankt (breuken, gescheurde kruisband, heupdysplasie, elleboogdysplasie, patellaluxaties, …).

Lees meer

Maar kan zeker ook een meerwaarde zijn voor het in beeld brengen van de organen in de borst- en buikholte.

Zo kunnen we onder andere volgende zaken in beeld brengen: 

  • vergrote hartschaduw
  • uitzaaiingen ter hoogte van de longen
  • water ter hoogte van de longen
  • vernauwde luchtpijp
  • vreemd voorwerp in het spijsverteringsstelsel
  • drachtdiagnose: exacte aantal pups/ kittens (vanaf dag 45- 63 na dekking)
  • blaasstenen

Echografie heeft als grote voordeel ten opzichte van radiografie dat we in de organen kunnen kijken terwijl we met radiografie voornamelijk de contouren van de organen te zien krijgen. Het is dus een gedetailleerder onderzoek.

Ook voor drachtdiagnose heeft het een grote meerwaarde omdat we het veel vroeger in de dracht reeds kunnen inzetten (meestal rond dag 25) en dat we ook een hartslag kunnen horen en hierdoor weten of de pups/ kittens al dan niet leven.

Microscopisch onderzoek

De microscoop wordt voornamelijk ingezet bij huidproblemen maar ook soms om een fijne naaldaspiraat van een massa te bekijken of om een uitstrijkje van een bloedstaal te controleren. Vaak nemen we tijdens een dermatologisch consult een tapestrip of een oorswabje of een afkrabsel die we dan kleuren en onder de microscoop bekijken.

Lees meer

Hierdoor kunnen we bacteriën/ gisten/ mijten/ … opsporen en een adequate therapie opstarten.

Ook puncties van massa’s worden gekleurd zodat we verschillende celtypes te zien krijgen en kunnen beoordelen. Indien twijfel kunnen we het preparaat doorsturen naar een extern gespecialiseerd labo voor diagnose.