Plons, daar zwemt je hond dan! 4 gevaren om te onthouden
Tijdens een hittegolf kan ieder straaltje zon er teveel aan zijn. Hetzij voor jou als voor je harige vriend. Een plonsje in de zee of in jouw next door rivier is wellicht één van de fijnste verfrissingen voor je hond op dit moment. Toch let je best even op vooraleer er geen stoppen meer aan is. Water is namelijk niet altijd zo helder als het eruit ziet! Deze 4 gevaren zijn daar het grootste bewijs van…
1. Blauwalgen
Tijdens hete zomerdagen tref je regelmatig blauwalgen in stilstaand water (zoet én zout), zeker wanneer de temperatuur schommelt tussen de 20 à 30 graden. Dit zijn gevaarlijke bacteriën die bepaalde gifstoffen produceren die nefast zijn voor je hond, specifiek voor zijn/haar lever en zenuwstelsel. Check dit dus alvorens je hond het water induikt. Is het kwaad reeds geschied, contacteer zo snel mogelijk je dierenarts. Symptomen zoals braken, moeilijke ademhaling, veelvuldig kwijlen en diarree maken dit duidelijk.
2. Water- en zoutvergiftiging
Een enthousiaste sprong in het water gaat soms gepaard met een enthousiaste hap water in de mond. Op sommige momenten krijgt je hond zelfs een te grote hap water binnen, wat zou kunnen leiden tot een watervergiftiging. Denk hierbij vooral aan zoet water. Dit kan zeer ernstige gevolgen met zich meebrengen, wanneer het bloed ten gevolge hiervan verdund en elektrolyten (zoals natrium) in het lichaam dalen. Hersenen en organen kunnen hiervan beginnen zwellen met alle gevolgen van dien.
3. Leptospira bacterie
Hoewel water er zo klaar als een klontje kan uitzien, is dat natuurlijk meestal niet het geval. De Leptospira bacterie, beter bekend als de rattenziekte of de Ziekte van Weil, is zo een onzichtbare boosdoener die via de urine van ratten in het water terechtkomt. Om je hond hiertegen te beschermen, is er gelukkig een vaccin voorhanden dat je jaarlijks bij de dierenarts kan opvragen.
4. Botulisme
Tot slot is er ook een ziekte, genaamd botulisme, die zich verspreidt via dode vogels en vissen in het water. De bacterie Clostridium Botulinum is hiervan de grote schuldige. Initieel heeft deze het dus niet op jouw hond gemunt, maar wel op vogels en vissen. Maar blijven deze dode dieren in het water dobberen, dan is de kans op besmetting voor je hond heel groot, wat een gevaarlijke situatie kan worden.
Wens je meer uitleg hieromtrent, bel ons gerust op zodat we jou en jouw hond kunnen voorbereiden op een plons in het (on)diepe.