Voelt de vacht van je kat stroef aan? Dé 3 meest voorkomende vachtproblemen!

Ziet de huid van je kat er niet altijd even soepel en glanzend uit? Verschillende redenen kunnen hiervoor aan de basis liggen. Is het stress? Een allergie? Verkeerde voeding? Het is allemaal mogelijk. Katten zijn hygiënische dieren én proberen hun eigen vacht zo proper mogelijk te houden, maar soms is dat gewoonweg niet mogelijk. In de meeste gevallen, resulteert dit in de 3 volgende vachtproblemen.

1.    Ruien, ruien én ruien

Baasjes klagen wel eens over hun viervoeter die in abnormale hoeveelheden ruit. Het is niet altijd even prettig als je net de stofzuiger bovengehaald hebt, maar katten verharen, dat is gewoonweg niet te voorkomen. Als baasje kan je je eigenlijk tweemaal per jaar mentaal voorbereiden op zo een ruiperiode, waar je ook wat aan kan doen, door je kat bijvoorbeeld meerdere keren per dag te borstelen met een microvezeldoek. Ruit je kat volgens jou abnormaal veel? Bespreek dit met je dierenarts, aangezien dit ook een achterliggende reden kan hebben.

2.   Knopen en vervilte kattenvacht

Zitten er veel knoopjes in de vacht van je kat? Mogelijks komt dit door de aanwezigheid van dode onderwol. Kortharige katten ervaren hier minder last van aangezien zij losse haren meteen zelf kunnen verwijderen tijdens het wassen. Voor langharige katten is dit wellicht een tikkeltje moeilijker waardoor de losse haren in de vacht achterblijven en dit tot knopen leidt. En of het nog niet genoeg is, leiden deze knopen tot vervilting van de vacht. Welja, als de knopen niet tijdig verwijderd worden, natuurlijk. Op dat moment vormen de knopen één front, een viltplaat, wat je er met een kam niet uit krijgt. Integendeel, de vacht scheren is de enigste oplossing.

3.   Een vettige, klevende vacht

Hoewel katten héél proper zijn op zichzelf, kan het toch gebeuren dat de vacht van een kat vettig aanvoelt wanneer je deze aait. Onvoldoende lichaamsverzorging ligt hiervoor aan de basis, waarbij het talg niet voldoende verspreid raakt over de vacht en de deze vettig of klevend aanvoelt. Een vettige huid komt voornamelijk voor bij katten van leeftijd, katten met artrose of een andere ziekte waardoor de bewegingsmogelijkheden beperkt worden of bij katten met gebitsproblemen.

Herken je één van deze vachtproblemen bij je kat? Breng ons dan zeker een bezoekje zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken voor je kat zijn/haar vachtprobleem.