Voorkom kattenruzie met deze tips!

Als je een kat in huis hebt, was het je misschien al opgevallen dat katten moeilijk ‘vrienden’ kunnen worden met andere katten die op een ander adres gedomicilieerd zijn. Hun territoriale karakter zorgt ervoor dat ze zich gemakkelijk bedreigd of ongemakkelijk voelen, en zeker wanneer er een andere kat in de buurt is die geen deel uitmaakt van hun territorium. Dan kan het al eens voorvallen dat je kat zijn of haar klauwen gebruikt, om de indringer duidelijk te maken dat hij er niet welkom is.

Gelukkig zijn er een paar zaken die je kan doen om conflicten tussen katten te stoppen, of toch in het beste geval, te verminderen. Het is trouwens echt niet abnormaal dat jouw kat in eerste instantie wat vijandig is naar andere katten toe. Dat heeft te maken met het feit dat de meeste katten 8 maanden tot een jaar nodig hebben om een kattenvriendschap op te bouwen. En vergeet niet, bij kattenvriendschap moet je niet onmiddellijk denken aan 2 knuffelende katten die naast elkaar slapen. Neen, kattenvriendschap is al geslaagd wanneer 2 katten elkaars aanwezigheid kunnen tolereren en niet in conflict gaan met elkaar.

Tips om conflicten tussen katten te vermijden:

1.   Ga op zoek naar de oorzaak

Wil je voorkomen dat je kat gaat vechten met een andere kat? Probeer dan de oorzaak van het conflict te achterhalen. Observeer je kat en ga na wat aan de basis ligt van de ruzie. Door het probleem bij de basis aan te pakken, zet je al een grote stap in de goede richting om verdere kattenruzies te vermijden.

Veel voorkomende oorzaken kunnen zijn:

–       Ruzie tijdens het eten of in de buurt van voerbakjes

–       Vechten om aandacht

–       Gebrek aan individuele ruimte

–       Belemmering van de weg naar de kattenbak

–       De ene kat blokkeert de weg voor de andere

2.   Ga ten rade bij je dierenarts

Jij kent je kat als de beste, en is het niet van zijn gewoonte dat hij zich agressief of defensief gedraagt? Dan is het een goed idee om eens te checken bij de dierenarts of er niets aan de hand is met je lieve vriend. Soms kan agressief gedrag een teken zijn dat je kat zich niet lekker voelt of pijn heeft.

3.   Zorg voor voldoende ruimte

Er kunnen mogelijks conflicten ontstaan wanneer katten te weinig individuele schuil-, klim-, slaap- en zitplaatsen hebben. Zorg er dus voor dat je katten voldoende individuele ruimtes hebben om zich in te kunnen ontspannen.

4.   Beloon geen slecht gedrag

We houden ervan om onze schattige vriendjes te vertroetelen, maar niets is zo slecht als hen belonen bij slecht gedrag. Ook al lijkt het in eerste instantie een goed idee om je kat tijdens een conflict af te leiden met een traktatie, het kan op termijn het agressief gedrag versterken. Probeer je kat dus enkel en alleen te verwennen en te belonen wanneer hij rustig is.

5.   Laat katten op afstand wennen aan elkaar

Heb je 2 katten in huis die elkaar nog moeten leren kennen? Plaats hen dan op een veilige afstand van elkaar als je merkt dat ze ruzie zouden maken. Leer hen op afstand kennismaken met elkaar door hen te laten wennen aan elkaars geur. Dat doe je door hen te laten ruiken aan elkaars speelgoed of dekentje. Eens je merkt dat beide katten aan elkaar gewend raken, kan je hen onder toekijkend oog, telkens voor een korte periode met elkaar laten kennismaken.

Net als mensen hebben katten elk hun eigen karakter en persoonlijkheid. Is jouw kat het gewoon om met andere katten samen te leven of is hij gewoonweg zeer rustig en verdraagzaam, dan kan het goed zijn dat jouw kat zelden of nooit een conflict heeft met een andere kat. Pas dus enkel en alleen bovenstaande tips toe, als ze ook echt van toepassing zijn op jouw kat.