Wordt je kat een dagje ouder? Help hem met onze tips!

Het is niet fijn om als baasje te moeten toekijken hoe je trouwe vriend een dagje ouder wordt, en hier last van ondervindt. Net zoals bij oudere mensen, vergroot de kans dat ook katten hun gehoor verliezen en dat hun gezichtsvermogen erop achteruit gaat, en dat kan katten best verward maken. Ze gaan alledaagse dingen uitdagender vinden dan voorheen en als baasje is dat soms best zielig om aan te zien. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kan toepassen om je kat op leeftijd een beetje te helpen. Wij lijsten de belangrijkste hieronder even voor je op!

Geef hen een gestructureerde routine

Wanneer katten ouder worden, veroudert hun hogere brein mee. Het gevolg daarvan is dat ze sneller in de war raken door veranderingen in hun dagdagelijks leven. Doordat katten al van nature uit genieten van een, niet altijd even productieve, dagelijkse routine, is het dus ook tijdens hun ouderdomsproces belangrijk om hier aan vast te houden. Door ervoor te zorgen dat je kat dagelijks een gestructureerde routine kan volgen, help je hem zijn dagen goed te voorspellen. En, dat draagt bij aan een gelukkig en ontspannen gevoel.

Geef hen tijd om te acclimatiseren

Uiteraard is elke dag anders en is het niet zo gemakkelijk om je kat altijd te vrijwaren van alle verandering in je dagelijks leven. Denk maar aan een verhuis, een verbouwing of een bezoek aan de dierenarts. Het zijn allemaal situaties die onvermijdelijk zijn en waar je kat zich toch behoorlijk ongemakkelijk en onrustig bij kan voelen.

Zorg er dus voor dat je kat bij alle veranderingen, of ze nu groot of klein zijn, langzaam en voorzichtig wordt voorbereid. Haast en spoed is zelden goed, en dat geldt in het geval van je kat meer dan ooit. Katten moeten nu eenmaal van nature uit, acclimatiseren en wennen aan een nieuwe omgeving, geluiden, geuren en mensen.

Help de immobiliteit een handje

Net zoals oudere mensen gemakkelijker naar een rollator of wandelstok grijpen omdat ze minder mobiel worden naarmate de ouderdom toeneemt, is dat voor katten ook zo. Omdat zij deze hulpmiddelen niet hebben, kunnen ze dus gerust wat hulp gebruiken van hun baasje.

Als baasje is het belangrijk om te zorgen dat je kat altijd en overal gemakkelijk toegang tot heeft, tot de zaken waartoe hij toegang moet hebben uiteraard. Denk maar aan zijn kattenbak, voeding, water en slaapplekje. De kans is groot dat je oudere kat moeilijk nog op zijn eentje de trap op raakt, dat het randje van de kattenbak te hoog is of dat hij het lastig vindt om door het kattenluikje te kruipen. Pas deze dingen aan naar de mogelijkheden van je kat en hij zal je ongetwijfeld dankbaar zijn voor je aandacht voor detail.

Speel met mate

Ook je kat vindt het leuk om op oudere leeftijd nog plezier te maken met jou. Zorg dus zeker en vast dat je dagelijks tijd blijft vrijmaken om even te spelen met je kat. Zo blijven zijn hersenen en zijn lichaam actief en alert. Merk je dat je kat het lastig heeft of er helemaal geen zin in heeft? Dwing hem dan ook niet. Bewegen is een goed idee, maar doe het met mate. Zorg er ook voor dat je spelletjes eenvoudig en veilig zijn.

Als je kat een dagje ouder wordt, is het aangeraden om regelmatig een gezondheidscheck te doen bij je dierenarts. Want net zoals bij mensen, kunnen katten ook last hebben van ouderdomsziektes en -kwaaltjes.